fredag 11 juli 2014

"falafel" på gula ärtor

Gula ärtor är billigare på kilot än kikärtor och jag är ruskigt fattig. Så, nu blir det ingen lyxfalafel på kikärtor, nu blir det falafel på billiga svenska råvaror.

Igår gjorde jag 6 portioner ärtsoppa på 500g gula ärtor, och då jag hade blötlagt ett 1 kilo så hade jag ju följdaktligen 500g kvar.



Tid: 30-45 minuter (plus tid för blötläggning)
Portioner: 22 rejäla bullar (7 portioner)
Pris: 17:- eller 2.5:- per portion

500g ärtor
80g persilja
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk salt
1 tsk cayennepeppar
0.5dl vatten
0.5-1dl vetemjöl


Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten (3-4ggr så mkt vatten som ärtor) över natten. Byt vatten och skölj ärtorna innan du mixar.

Hiva i allt i en bunke, och mixa tills du får en fin, slät smet. Låt vila en liten stund. Rulla bullar av valfri storlek (jag kände för rätt rejäla bullar nu, och kommer nog räkna 3st som en rejäl portion när jag lägger upp mat till mig). Vill du så kan du ha i vitlök också, jag har förätit mig lite på vitlök de senaste, så skippade det.

"Fritera" bullarna i rikligt med olja i en stekpanna.

Violá! billig falafel!



Pris:

500g ärtor 7.5:-
80g persilja 3:-
Kryddor 5:-
1dl olja 1.5:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar